Muay Thai

å+Vad är Muay Thai?

Muay Thai är även kallat thaiboxning. Mauy Thai är det thailändska namnet på kampsporten, och är även Thailands nationalsport. Som du nyss läste så är det alltså en sport som tillhör kampsports-familjen. Thaiboxning är en thailändsk fullkontakts kampsport. Det vill säga att det finns inte jätte mycket regler i sporten eftersom det är en fullkontakts sport. Thaiboxning kommer då från början från Thailand, vilket man hör på namnet. Ursprungligen är den från den gamla thailändska arméns närstridssystemet som kallas för Muay Boran. Den fanns till för att kunna försvara sig själv i strid och var inte tänkt som en sport där man kunde tävla och vinna priser. Dock har sporten förändrats lite från den tiden som den utövades av den thailändska armén. Till exempel så är det inga vapen med i sporten längre som det var när sporten kom till, och det är även inte lika mycket självförsvar av skadliga sätt som finns kvar. Kampsporten har alltså optimerats för att träna och tävlas i den så kallade ringen. Den har fått en hel del nya regler som gäller idag och som går ut på att kunna vinna utan att skada motståndaren allt för mycket.

 

När kom Muay Thai till Sverige?

Thaiboxning kom till Sverige år 1977 och det var Krister Bergenhall som kom med sporten till Sverige. Han var en stor legend inom thaiboxning och har vunnit stora priser. Han levde under en tid av sitt liv i Thailand, då han i princip pendlade mellan Thailand och Sverige. Men efter ett antal försök beslöt sig Krister till att ta med sig sporten och plantera den i Sverige. Första klubben som började utöva Thaiboxning var Järfälla Thaiboxning Club och den skapades år 1979. Numera heter den Stockholm Muay Thai och är en av de mest välbesökta klubbarna i Stockholm som utövar thaiboxning. Personer kommer från hela Sverige för att gå på träningsläger på Stockholm Muay Thai eller att ta privatlektioner då det finns extrem duktiga och välutbildade instruktörer där. Kort efter att Stockholm Muay Thai startade kom Svenska Thaiboxning Förbundet (STBF) till. I styrelsen satt givetvis Krister Bergenhall som även var styrelseledare för dåvarande Järfälla Thaiboxning club.

 

Första thaiboxning-tävlingen i Sverige

För första gången år 1984 arrangerades den första thaiboxnings-tävlingen i Solna Hallen. Ett år senare, det vill säga år 1985 så arrangerades första SM-tävlingen i Sverige inom thaiboxning, alltså svenska mästerskapen. Då ökade det drastiskt med alla föreningar i Sverige och det uppkom allt fler Thaiboxning-klubbar runt om i landet. I samband med ökningen av föreningar arrangerades även fler tävlingar. Allt detta var med hjälp av Krister Bergenhall, för att han en gång i tiden tog thaiboxning till Sverige, startade Svenska Thaiboxning Förbundet och började driva föreningen och starta tävlingar.

 

En thaiboxning match

I en thaiboxning match går det fem ronder på en match. Varje rond är 3 minuter och under dessa ronder är det tillåtet med slag, sparkar, kast, knän och numera armbågar. De enda skydd man får ha är handskar, tandskygg och suspensoar.