Ju Jutsu

Vad är Ju Jutsu?

Ju Jutsu tillhör den japanska kampsports-familjen, det vill säga att det är en kampsport som fungerar på liknande sätt som andra kampsporter. Dock tillhör den inte bara den japanska kampsports-familjen för det finns nämligen många olika familjer eftersom kampsport är såpass stort i japan. Utan Ju Jutsu tillhör kampsports-familjen Budo. Ju Jutsu har givetvis en betydelse också, eftersom det namnet inte endast är påhittad bara för att. ”Ju” skulle man kunna översätta som mjuk och följsam. Ursprungligen betyder ”ju” ”utan vapen” men det har förnyats lite när det kommer till kampsporten. ”Jutsu” betyder metod eller teknik. Dessa säger ganska mycket om hur man utövar denna typen av kampsport. Man ska alltså inte slåss som i boxning utan man ska ha en plan, olika grepp och metodiskt vinna matchen med fin teknik. Namnen Ju Jutsu syftar i grunden om att man ska besegra motståndaren som utmanar en med så lite fysisk styrka som möjligt. Då krävs det som sagt bra teknik och metod.

 

När kom Ju Jutsu?

Som mycket annat i Japan när det kommer till sporter, traditioner och konst, så är Ju Jutsu väldigt gammalt. Den skapades för flera hundra år sedan och är fortfarande en vanlig sport som många japaner utövar. Ju Jutsu betydde från början japanska kampskolor. Dock är det många av dessa gamla kampskolor som har dött ut då det inte fanns tillräckligt med folk som ville bo på internat och gå en viss skola endast för att få träna mer kampsport. Numera är det vanligare att japaner tränar Ju Jutsu som en annan går till fotbollsträningen.  Dock har det givetvis andra upplägg, men man behöver inte längre gå på en viss skola för att kunna lära sig kampsporten. Dock finns det givetvis kampskolor kvar, men det är oftast extremt duktiga personer som går på dessa skolorna.

 

Ju Jutsu i Sverige och utomlands

Kampsporten Ju Jutsu är inte endast en sport som utövas i Japan, utan den har spritt sig över världen. Dock är den störst i Japan och det var ju där den en gång uppkom och startade. I Sverige finns det vissa klubbar och så kallade organisationer som lär ut kampsporten Ju Jutsu. Dock är själva kampsporten lite omkonstruerad för att anpassa sig lite bättre till svenskar och västerlänningar. Till exempel är Ju Jutsu i Sverige lite mer fokuserade på försvar istället för anfall. Det kan bero mycket på att svenskar kan vara mer nojiga och mer måna om säkerheten än vad japaner är. Det skulle aldrig komma på frågan att en japan skulle ändra på sporten och ha andra regler när det kommer till försvar, men som sagt så har svenskarna tyckt att det är mer viktigt. Ju Jutsu har funnits ganska länge i Sverige. Sporten kom och introducerades redan vid förra sekelskiftet av Viking Cronholm. Dock var det inte speciellt stor då utan den har blivit större och större efter varje år som går. Ju Jutsu utövar i många andra länder runt om i världen också.