Att börja tävla i kampsport

Är du sugen på att börja tävla i kampsport?

Har du ett syskon, kompis eller bekant som tränar och tävlar i kampsport, eller helt enkelt sett det på tv och vill börja tävla i det, har du kommit till rätt sida. Här nedan kommer du kunna läsa om allt som krävs för att du ska kunna börja tävla i kampsport. Men att tävla i just kampsport är ganska krävande, mycket mer krävande än exempelvis golf.

 

Välj sport

Först och främst måste du välja vilken av alla kampsporter det är som du vill utöva. Det är viktigt att du väljer någon som du vet kommer att göra dig glad och som du kommer på bra av. Exempelvis är det inte så smart att välja Thaiboxning om du inte är beredd av att din kropp kommer få ta ganska mycket stryk. När du väl har valt sport är det viktigt att vara ärlig mot sig själv. Att tävla i kampsport sägs vara den jobbigaste sporten man kan utsätta sig för, så de till att du har den fysiska formen som krävs för att kunna tävla i sporten och inte bara råka illa ut i den. Skulle det vara så att du vill börja helt från grunden med en ny kampsport, kan vi rekommendera dig att du tränar ungefär ett år innan du beger dig ut på din första match. Man vet aldrig vilken motståndare man möter om du inte känner personen, och ett litet slag som man inte är beredd på kan ge stora skador resten av livet. Dock är kampsport inte en så jättestor sport i världen än så länge, så det är relativt lätt att komma in i den om man jämför med fotboll som man måste ha börjat med när man var liten och det var uttagningar i tidig ålder för att bli någonting inom sporten.

 

Bli medlem i en klubb

Eftersom att kampsport inte är en jättestor sport än så länge så måste du vara med i en klubb för att kunna tävla. Så är det givetvis i de flesta sporter, om man vill tävla med riktiga domare och så vidare. Men vissa sporten kan man tävla i utan att det ska ske med domare och föras protokoll, exempelvis fotboll. Där är det bara att man bestämmer en plats och tid och spelar lite. Men i kampsport behövs utrustning och en viss bana oftast som är specialgjord för den sporten du vill tävla i. Därför är det viktigt att du går med i en klubb och betalar för medlemskap, för då brukar det ingå att du får dela i tävlingar och att du får träna på klubbens mattor och låna klubbens utrustning om du är ny. När du väl har börjat tävla en del kan vi rekommendera att du köper din egna utrustning så du slipper låna hela tiden. Eftersom man svettas extremt mycket i alla kampsporter blir låneutrustningen väldigt ofräsch efter ett tag och den är tänkt att formas efter varje enskild individ vilket inte fungerar om det är flera olika som använder den.